Faerské ostrovy

20.04.2015 09:20

Dnešní moje vzpomínání bude patřit ostrovům, které jsme navštívili v roce 2010 při naší cestě na Island. Říká se jim Ovčí, ale známé jsou především jako Faerské. Docela často tady prší, no, spíš je jen málo dní, kdy neprší. V době naší návštěvy jsme slunce snad ani neviděli a nejdůležitějším oblečením byly naše pláštěnky. Ale my jsme s tím tak nějak počítali a nakonec nám to ani nevadilo, alespoň jsme viděli pravé mohutné vodopády. Přece se nebudeme dívat na nějaké chudinké čůrky, za to nám modrá obloha nestojí.

V roce 2007 provedl význačný světový cestovatelský časopis National Geographic průzkum na 111 ostrovech světa. Jeho cílem bylo vyhlásit nejpřitažlivější ostrov z pohledu životního prostředí, sociální a kulturní integrity, stavu historických budov a výhledu do budoucna. Tyto parametry hodnotilo 522 odborníků na cestovní ruch z celého světa. Faerské ostrovy neoficiální soutěž vyhrály před portugalskými Azory a norskými Lofoty. Jen pro zajímavost -  Island byl na místě devátém a třeba tolik opěvované Seychely skončily šestatřicáté, Jamajka čtvrtá od konce, a španělská Ibiza dokonce předposlední.

Faery se rozkládají na osmnácti ostrovech, pouze jeden z nich je neobydlený. Jejich území je více než padesátkrát menší než naše republika a žije zde 50 tisíc obyvatel. Jak sami Faeřané o sobě říkají, žijí v harmonii a úctě jeden k druhému. Pěkně se chovají i k turistům, kteří sem přiváží peníze i práci pro zdejší obyvatele. Ubytovali jsme se v kempu jen kousek od přístavu a odtud vyjížděli na výlety, nejvzdálenější místo je jen devadesát kilometrů daleko.

Upřímně řečeno, já bych tam teda bydlet nechtěl. Ne, že by se nám na Ovčích ostrovech nelíbilo, ale pár dní bohatě stačilo. Sluníčko nám přece jen vyhovuje víc než černá obloha a provazy deště od rána do večera. Aby nevznikl mylný dojem, že naší návštěvy litujeme, tak připojuji fotogalerii nejzajímavějších zážitků. Mnoho dalších informací naleznete v knize Ve stopách vikingů a na DVD Kde se zlobí sopky a telí ledovce.