Z čeho máme radost?

15.06.2015 08:23

Zdrojů radosti existuje nesčetné množství a umí u nás vykouzlit úsměv, dobrou náladu nebo třeba i husí kůži. Snad všechny tyto pocity jsem měl, když jsem dostal mailovou zprávu od jedné z našich fanynek. Už jsem se o ní zmiňoval před čtrnácti dny. Ano, je to ta paní, která vyrazila s manželem do Švýcarska. Kopírovali naši trasu, jak ji vyčetli v knize Střípky z Evropy. Dostali jsme od ní podrobnou zprávu plnou dojmů a nadšených zážitků. A já ji dnes prostě nemůžu neokomentovat.

Navštívili stejnou sýrárnu i čokoládovnu, podívali se k Rýnskému vodopádu, prošli se soutězkou Aareschlucht, vlakem vyjeli na Jungfraujoch, vystoupali na vyhlídku na Matterhorn a tak dále, a tak dále. Parádně jim vyšlo také počasí, což je na cestách podstatná výhoda. Spokojení se vrátili domů a hned nám, spíš teda Jirkovi, sdělovali čerstvé zážitky i úmysl vydat se v našich stopách také do Nizozemska a Rakouska. Na závěr dopisu jsem si přečetl sympatické heslo "Po Evropě jen s Jirkou Márou juniorem," i objednávku čtyř našich knih, prý pro kamarády, kteří taky rádi cestují. Právě v tom okamžiku mi naskočila husí kůže a dmul jsem se pýchou, jakého máme šikovného syna, který umí parádně naplánovat trasu po neznámé zemi. Nejenom, že s ním zažijeme úžasný výlet my, ale jak je vidět, inspiruje i další cestovatele. Tím jim předal radost, pomohl zažít nezapomenutelné a snad se i trvale zapsal do jejich života. A oni nám tu radost krásným dopisem zase vrátili a já ji teď posílám vám, našim kamarádům a vy ji jistě předáte někomu dalšímu. A tak to prostě má být.

V pátek odjíždí jedna rodinka z Prahy na výlet do Namibie, radu i pomoc našli v knize Tajuplná Afrika a neváhali nám i zavolat. Pokud bych se ohlédl do minulosti, pak najdu celou řadu podobných případů. O něčem takovém se mi na začátku našeho cestování ani nesnilo, ač jsem si to moc přál. Když jsem přemýšlel, jestli vůbec budu schopen naše knížky někomu prodávat, měl jsem takovou vidinu. Naše cestopisy přece nejsou jen o neznámých zemích, mají v sobě něco víc. Obsahují příběh rodiny, která by měla být nešťastná a přitom si života nádherně užívá. Měli bychom být zoufalí, ale my jsme šťastní. Kdo tohle pochopí, pak si od nás koupí knížku nebo film. Nám tím pomůže, sám najde impuls pro vlastní život nebo obdaruje někoho blízkého. Někoho, koho má rád a chce mu udělat radost nebo nakopnout k optimismu, k překonání překážky. Tohle není reklama k nákupu našich knih, tohle je život, takto jsem si to přál a jsem šťastný, že to mnoho z vás pochopilo. Pro mě splněný sen. Jsem moc rád, že u toho všeho můžu být. Děkuji Vám. Teď to vypadá, jako bych se loučil, tak to zase ne. Máme v plánu v úspěšném tažení životem pokračovat, takže buďte s námi.