Vánoce ve Vídni

22.12.2014 12:15

Náš cestovatelský rok 2014 jsme zahájili výletem do Vídně. Možná si řeknete: "No a co jako? To je nějaká zvláštní dobrodružná expedice?" A já odpovídám: "Ano, pro nás byla výjimečná a složitá. Vždyť náš Jirka jel poprvé na výlet s tím svým plicním ventilátorem. Odjížděli jsme lehce nervózní, s obavou a nejistotou. A vrátili jsme se nadšení a sebevědomí, s odhodláním v našem cestování pokračovat i za ztížených podmínek."

Přes prázdniny se nám podařilo několik dalších výprav, výrazně náročnějších než byla jednodenní cesta do hlavního města našich jižních sousedů. Ale o tom všem jsem se už zmiňoval a koneckonců nejdůležitější příběhy jsem popsal i ve své nové knize Střípky z Evropy. Mimochodem, vůbec jsem nečekal, jak velký úspěch bude tato kniha mít. Už mám celou řadu mimořádně pozitivních ohlasů a začínám být na naše poslední dílo docela hrdý. A přitom hlavní vlna reakcí teprve přijde, protože celá řada z vás knihu nalezne až pod vánočním stromečkem. Tak já budu jen doufat, že se vám bude líbit stejně jako nedočkavcům, kteří ji už přelouskali.

Ale zpět k cestování. Před týdnem jsme si tak doma povídali a napadlo nás zajet si do Vídně ještě jednou. "Jak jsme ten rok zahájili, mohli bychom ho i zakončit," prohlásili jsme jednotně. Jen Jirka měl trošku obavu ze zimy, být v prosinci celý den venku je pro něj přece jen složitější, než pro nás chodící. Ale vytáhli jsme ze skříně teplý fusak, Alča navařila do dvou termosek čaj a vyrazili jsme. Obavy byly nakonec zbytečné, příroda se buď zbláznila nebo nám chtěla výlet ulehčit. Během dne bylo na teploměru i 17 stupňů.

Prošli jsme si stánky u radnice, na Náměstí Marie Terezie i v okolí Katedrály svatého Štěpána. Dali jsme si vánoční punč s horkými malinami, obří plněný brambor, tekoucí švýcarský sýr, grilovanou klobásu nebo pečené kaštany. Počkali jsme si i na tmu, kdy se rozezněly koledy a město začalo zářit všemi barvami. Užívali jsme si a spokojeně se všichni usmívali. První vánoční den se nám vydařil a pokud nebudeme čekat až na Silvestr a hodnotit rok 2014 už teď, pak určitě nemůžeme být nespokojení. Kdo by v lednu řekl, kolik se nám toho podaří?

Přejeme také vám, našim přátelům, abyste byli při hodnocení stejně spokojení jako my a pohodově si užili vánoční svátky. Šťastné a veselé, kamarádi, mějte se pěkně, načerpejte sílu a energii do nového roku. Hodně zdraví.

A pokud se budete chtít podívat na pár fotek z vánoční Vídně, pak mrkněte na konec naší rakouské fotogalerie.