Rakouské hodiny

01.02.2021 08:41

Soutěžíte s námi pravidelně? Tak to jsme moc rádi. Každé pondělí přinášíme novou informaci z našeho cestování v podobě hádanky. Máte možnost si zahrát, třeba i vyhrát, ale hlavně se něco zajímavého dozvědět. Dnes se podíváme k sousedům do Rakouska. Možná si řeknete, že odpověď zní: "v každém", ale velká nápověda je právě ta zvláštnost, kterou musíte odhalit. Děkujeme předem všem za odpověď. A mimo soutěž...máme něco takového taky u nás? Odpověď zní samozřejmě ano, takže se vlastně ptám kde?

Ve kterém rakouském městě mají hodinovou věž a čím je zvláštní?

PRAVIDLA SOUTĚŽE POZNÁVÁME SVĚT

Odpověď na otázku z minulého týdne:

Mořeplavec se jmenoval Thor Heyerdahl. A to je snad nenapodobitelný unikát, možná by se dalo říct i blázen, což ovšem chápejte pozitivně. V roce 1947 vyplul z Peru na dřevěném voru zvaném Kon-Tiki. Za sto dní ujel osm tisíc kilometrů přes Pacifik na Tahiti.  Chtěl svým činem dokázat, že i v dávných dobách se lidé mohli přes oceány plavit na primitivních plavidlech.

Thor tímto činem neskončil, naopak. Stavěl další lodě z dávno nepoužívaných materiálů. V roce 1969 vyjel na rákosovém člunu zvaném Ra z Maroka přes Atlantik. První pokus se ještě nepovedl, ale o rok později plavidlo vylepšil, pojmenoval Ra II a dokázal na něm překonat šest tisíc kilometrů a přistát na Barbadosu. Právě tato loď byla na našem snímku.