Přes oceán za španělštinou

24.02.2014 09:13

Co je to strach z neznámého jsem si už jednou vyzkoušel při své první cestě na Nový Zéland. Při přistání v hlavním městě Ekvádoru Quitu násobíme obavy třemi. Dva Jirkové s Alenou se jedou učit neznámou řeč i poznávat zvyklosti cizí země. Vsadili jsme v našem životě všechno na jednu kartu. Po mně taky Alča dala výpověď z jistého zaměstnání a jejím pracovním nástrojem se stal fotoaparát. Nemáme žádnou jinou variantu než úspěch a společně pro něj uděláme maximum.

Čas ukázal správnost našeho životního rozhodnutí. Náš syn je nadšený z cestování a my s ním. V Ekvádoru jsme si nejprve tři týdny cpali do hlavy španělská slovíčka i gramatiku. V odpoledních hodinách a o víkendech jsme pak dělali výlety v okolí Quita. Současně jsme poznávali život místní rodiny. Za největší zážitek považujeme konzumaci pečeného morčete. Naprosto jistě od té doby víme, že si nic podobného už nikdy nechceme zopakovat.

Potom jsme se na týden přesunuli do amazonské džungle. Život v pralese byl fantastický. Každý den jsme se několikrát vydali za poznáváním zdejší přírody. Někdy pěšky, jindy na lodi. Na procházky vyrážíte zásadně v gumákách, jinou obuv tady ani nemají. Báli jsme se jedovatých hadů, krokodýlů a šelem, ale naši průvodci nás ubezpečovali, že jsme s nimi v bezpečí. A opravdu, nic zlého se nám nepřihodilo.

Třešničkou na expedičním dortíku byl pro nás týdenní pobyt na Galapágách. Obří želvy, různé druhy leguánů nebo krotcí ptáci, to je jen malý náznak našich excelentních zážitků. Taky jsme mohli plavat mezi lachtany nebo obdivovat podmořský svět. Galapážské ostrovy byly opravdovým vrcholem naší skvělé výpravy za dobrodružstvím.

Vůbec jsem netušil, jak mě mé vzpomínání na deset let našeho cestování bude bavit. Krásné vzpomínky znovu ožívají a já mám chuť si po čase zase pustit náš dokumentární film. Jirka vedle mě jen souhlasně přikyvuje, takže program na dnešní večer je jasný, pocestujeme znovu do Jižní Ameriky. Pokud chcete, tak se podívejte do fotogalerie, kde přibyla dvě nová alba a zavzpomínejte s námi. A nebo si taky pusťte náš film, popřípadě přečtěte knížku. Věřím, že vás to bude bavit stejně jako nás...