Počasí

23.03.2015 09:26

Počasí si s námi zatím trošku hraje a jaro ne a ne převzít vládu nad přírodou a přinést nám všem energii, kterou po chladných měsících tolik potřebujeme. Pravda, sluníčko už nás trošku ohřálo svými paprsky, ale ještě to pořád není ono. Náš Jirka to z nás pozná nejlíp. Každý rok čekáme na jeho pověstnou větu: "Už je to tady, ve vzduchu cítím ten jarní čuch." Letos proslulou hlášku ještě nepronesl, sluníčko je stále ještě zubaté a chladné počasí přece jen vyhrává. V pátek se hřejivé energii ze slunce postavil do cesty dokonce měsíc, aby na chvíli udržel nadvládu zimy. Ale je to marné, už to nebude dlouho trvat. Vlekaři postupně zastavují lanovky, běžky a sjezdovky se stěhují na půdy a do sklepů a na loukách se objevují první kvítky.

I my se snažíme příchod jara přivolat všemi dostupnými prostředky. Před rokem jsem vám vyprávěl, co je pro nás první jarní den a ten už máme za sebou. 21. března nám letos krásně vyšlo na volnou sobotu a počasí dokonce jarně i vypadalo. A tak jsme na zahradě vykáceli starý, křivý a neplodný ořech, vyhrabali loňskou suchou trávu, pročistili husté plevelné kozičky a akáty a udělali oheň a na něm klasické špekáčky. Bylo to moc fajn. Příroda místo, aby pochopila, jak moc se těšíme na teplé počasí, tak nám po pěkné sobotě přinesla chladnou neděli.

Já vím, mnozí z vás si teď říkají, že jsme trošku rozmazlení, jenže naše nároky na teplotu jsou přísnější než běžné. Jirkovi je na vozíku větší zima než nám ostatním, takže i sobotu trávil ve fusaku s pohledem zabořeným kolmo do slunce. A měl přesně spočítané, kdy se hřejivá koule schová za stromy a začne mu být zima. Pak už nás honil k odjezdu domů. Jo, kdyby si chlapec dal slivovičku, tak by se zahřál, ale to on ne :-) A tak se na něm vítání jara trošku podepsalo a večer měl i teplotku, pár stupínků nad 37 stupňů, bylo mu hodně zle, pánové mi rozumí, ženy jsou přece jen žhavější jedinci, takže ani 39 s nimi nic nedělá. Ale my si musíme každou desetinku nad normál přece jen pečlivě pohlídat. A tak přišlo na řadu přece jen pár kapek švestkového nápoje, citronek, voda z kysaného zelí a teď už je to o poznání lepší.

Přejeme všem pěkné první jarní dny a zvýšené teploty, teda ne vašich těl, ale vzduchu okolo. Jo a mrkněte na naši soutěž, přibyla zajímavá vzpomínka na výlet po Švýcarsku. Třeba vás inspiruje k výletu nebo alespoň k napsání vlastního příběhu do naší soutěže.... SOUTĚŽ