Okuhepa Afrika

08.09.2014 08:00

Také na podzim chceme vzpomínat na uskutečněné expedice do různých koutů světa. Slavíme přece deset let našeho cestování a to je velký a kulatý důvod si všechny výpravy znovu připomenout. Dnes se už podle názvu příspěvku vrátíme na černý kontinent. Mimochodem Okuhepa Afrika je povedený titul našeho v pořadí šestého filmu. V jazyce domorodého kmene znamená "Děkujeme Afriko" a my jsme skutečně vděční, že jsme se mohli s tajuplným světadílem aspoň trošku seznámit.

Název se velice zalíbil i ředitelce Zoologické zahrady v Jihlavě, která nás požádala o jeho propůjčení při příležitosti pořádání Africké konference. Nad celou akcí převzala záštitu velvyslankyně Jihoafrické republiky paní Celia-Sandra Botha a nám bylo velkou ctí v rámci slavnostního programu v roce 2012 přednášet o našich zážitcích. Beseda tím měla velmi zváštní náboj. Zmínka o velvyslankyni JAR je dostatečným důvodem pro rozšíření naší fotogalerie právě o dojmy z této země. Chcete-li, podívejte se na FOTOGALERII Jihoafrické republiky a zavzpomínejte společně s námi.

Když jsem u těch názvů, tak titul naší knihy o stejné cestě Tajuplná Afrika zaujal nedávno několik cestovatelských skupin. Během jediného týdne jsem dostal tři velmi podobné maily s dotazy na naši expedici. Tři různí pánové mi sdělovali, že se chystají na výpravu do stejných končin a rádi by si upřesnili pár věcí. V duchu jsem si říkal, proč mi nenapíše jen jeden z nich a já musím odpovídat každému zvlášť? Velmi brzo se však ukázalo, že se jedná o tři party a ne jednu, jak jsem si původně myslel. Cestovatelská rodina je zkrátka velká a všechny nás ze světa lákají podobné destinace. Proč se o své zkušenosti nepodělit? Stejně jako my radíme druhým, oni zase předají své zkušenosti nám. Zkrátka kdo jede dřív, bere na sebe úkol předávat informace ostatním. Neváhejte se nás na cokoliv zeptat, rádi se o své dojmy podělíme.