Největší na světě

25.01.2016 11:13

Neletí nám ten nový rok nějak moc rychle? Už jsem tady zase a přináším vám správnou odpověď na soutěžní otázku z našeho Hádankového kalendáře. S potěšením konstatuji, že vás pořád přibývá a objevují se další a další, kteří mají zájem tipovat a třeba i něco vyhrát. Cesta k odměně vede pouze přes správnou odpověď a s tou byl tentokrát trošku problém. V celé řadě mailů se totiž objevil název Skyview, který jsem nemohl uznat, ač jste byli skutečně blízko. Správná odpověď zní: "Hala Globe ( také Globen nebo Ericsson Globe) a je postavena ve Stockholmu." Někteří jste zapomněli uvést hlavní město, které je mimochodem ve Švédsku, ale to jistě všichni víte.

Kdo nenapsal ke jménu haly Stockholm, nemohl být v osudí a kdo uvedl Skyview, pak vězte, že tak se jmenuje adrenalinový výlet, kdy jedete vnějším výtahem po obvodu kopule Globen nahoru na poněkud netradiční rozhlednu. Možná vás spletlo, že název vyhlídkového výletu je uvedený přímo na fotce v kalendáři. Přiznám se, že já jsem si toho všiml až dnes, rozhodně to nebyl úmysl, který by vás měl splést. I když jako finta dobrý, škoda, že nemůžu hrdě prohlásit, jak se mi chyták na některé z vás povedl, fakt jsem to nevěděl.

Většina z vás se nachytat nenechala a dostal jsem několikrát citaci z wikipedie. Opakovaně jste měli v mailu naprosto totožný komentář: "Hala se jmenuje GLOBE ARENA - Aréna byla otevřena v roce 1989 a je největší stavbou půlkulového tvaru na světě. Má průměr 110 metrů a vnitřní výšku 85 metrů. Objem haly je neuvěřitelných 605 000 metrů kubických. [1] Globen Arena disponuje 13 850 místy k sezení na hokej a 16 000 místy při koncertech a výstavách. Je v hlavním městě Švédska Stockholm."

Ale pozor, vůbec to neříkám posměšně, jsem za takový i jakýkoliv jiný komentář rád, vždyť i já se můžu při soutěžení poučit. Jen pozor, ve wikipedii nejsou vždy jen pravdivé informace. Pokud se nepletu, tak do ní může vkládat informace kdokoliv a nejsem si jistý, jestli se nějak ověřuje správnost. Při tvorbě našich knih jsem občas zjistil, že konkrétní údaje neodpovídají skutečnosti. Já proto čerpám vždy jen z oficiálních zdrojů, což je výrazně pracnější, ale přesnější.

Na závěr vás chci upozornit, že už jsme zahájili naše přednášky pro rok 2016. Jejich přehled lehce najdete na našich internetových stránkách. Jste srdečně zváni, moc rádi se s vámi potkáme. Na viděnou, Kalendářníci. Přehled besed 2016