Na vlajce tě nechceme

09.05.2016 08:16

Dnešní článek mohl být velmi oslavný - z rostliny, kterou jsme společně hledali se nedávno stal málem oficiální státní symbol. Novozélandský premiér John Key se pokusil změnit státní vlajku Nového Zélandu. Vypsal dvě kola referenda, v tom prvním si lidé vybrali jeden z pěti návrhů a ve druhém vítěz soupeřil se stávající vlajkou. Výsledkem není nic, tedy přesněji řečeno občané dali najevo, že si žádnou změnu nepřejí. V levém horním rohu zůstane i nadále Union Jack, ale mohla tam být stříbrná kapradina, silver fern nebo chcete-li cyathea dealbata. To všechno jsou správné odpovědi na naši soutěžní otázku, teda uznával jsem i pouze kapradina nebo také ponga.

Význam této rostliny je na Novém Zélandu obrovský. Na dresech ji mají národní sportovní týmy, ale hlavně na kapradinu u protinožců narazíte v každém lese. Kromě běžné keřovité podoby jsou zde i kapradinové stromy. Přesto pokus vyjádřit novou podobou vlajky nezávislost na Velké Británii nevyšel. Dostatečný nebyl ani argument, že se stávající vlajka velmi podobá australské.

A ještě poznámka mimo naši soutěž. Slíbil jsem výroční zprávu, ale zatím ji neposlal. Udělám to už brzo, rád bych, aby součástí informací o nás bylo jedno překvapení, a na jeho zveřejnění potřebuji ještě trošičku času.