Kiwi na vaší zahrádce

22.02.2016 07:27

Tentokrát jste to měli lehké, o čemž svědčí především vaše odpovědi. Všechny byly správné. Že by se vám ten Zéland dostal pod kůži stejně jako mně? Nový Zéland je mylně považován za původní vlast tohoto ovoce. Kiwi však pochází ze západní a střední Číny. Na Novém Zélandu se začalo pěstovat na počátku 20. století. První keř byl vyšlechtěn ve městě Te Puke v roce 1918 a ovoce si okamžitě získalo tak masovou oblibu, že doslova přes noc vznikaly kiwiové plantáže. V 70. letech se z mnoha zahradníků stali doslova přes noc milionáři, kiwi se stalo významným vývozním artiklem. Dnešní roční produkce je okolo padesáti tisíc tun těchto pikantních, nakyslých plodů kiwi.

Mám na vás otázku navíc. Dá se pěstovat kiwi taky u nás? Má s tím někdo zkušenosti? Já znám jednoho pána, který si říká Marmeládový Joe a ten je milovníkem pěstování méně známých druhů ovoce. Specializuje se mimo jiné na minikiwi. Odborně správný je název Actinidia arguta, někdy přezdívaná čínský nebo sibiřský angrešt. Na rozdíl od novozélandského velkoplodého a chlupatého "kiwi" jsou arguty sice drobnoplodé, zato však lysé a hlavně nesrovnatelně sladké! Nemusí se tedy loupat a dozraje-li na keři, chutná výborně. Na rozdíl od chlupáče dozrává pohodlně venku na zahradě, nepotřebuje skleník a ani při tuhé zimě nevymrzne.

Je to liána, potřebující ke svému růstu oporu a na dospělém keři může být víc jak 10 kilo ovoce! Nejlepší je samozřejmě čerstvé. Je to doslova granát nabitý vitamínem C, ale to tom se všeobecně ví. Na rozdíl od jiných ovocných druhů (např.rakytník) však v zde v nekyselé formě! Kdo chcete, mrkněte na www.marmeladovyjoe.cz