Kdy začíná první jarní den?

31.03.2014 10:37

Říká se: "Březen, za kamna vlezem. Duben, ještě tam budem." A my máme dnes konec března. Podle pranostiky bychom se měli válet za pecí, ale příroda nás láká ven. Zušlechťujeme své zahrádky, polykáme pěšky či na kole první jarní kilometry a radujeme se ze sluníčka. Máte z počasí podobnou radost jako my? Celá naše rodina má ráda teplo a zima je pro nás jen čekání na první květiny, hřejivé paprsky a jarní ohníčky. A víte čemu odpradávna říkáme "První jarní den"? Nezapojujeme se do diskuzí, jestli astronomické jaro začíná 20. března nebo podle tradice až o den později. Pro nás začíná sezóna pěkného počasí prvním opečeným špekáčkem. Jakmile nám to povinnosti a teplota dovolí, tak si uděláme oheň, nařežeme klacky a pečeme buřty. Teď o víkendu jsme měli velkou šanci, ale bohužel jsme ji nevyužili, zkrátka nebyl čas. Ale tento týden, to určitě zvládneme. Připojte se k nám a zaveďte si podobnou pěknou tradici i ve vašich rodinách...

Konec měsíce také znamená zveřejnění nových příběhů. Nasbírali jsme pouze tři, což nás trochu mrzí. Taky ale chápeme, že ne každý v sobě najde odvahu, čas nebo literární schopnost. Nebojte se a napište nám, můžete někomu pomoci a to je hlavní smysl naší soutěže. Nejde o slohovou úroveň, ale o impuls, který můžete svým vítězstvím nad nepřízní osudu někomu dát. Do konce soutěže zbývají ještě celé dva měsíce a já doufám, že se nám ozvete a podělíte se s návštěvníky našich internetových stránek o svůj úspěch. Zatím se můžete podívat na další tři statečné, takže už jich máme symbolicky sedm, jako ve filmu. Více zde... Sotva jsem zveřejnil novinky, přišel ještě jeden příběh, takže osm, ale ani mušketýři nebyli tři.

O víkendu jsme se taky stali malinkými televizními hvězdičkami, jak jsem před týdnem avizoval. Děkujeme všem, kteří se na náš pořad v Objektivu podívali a ještě více těm, kteří nás pochválili, povzbudili i motivovali dále pokračovat v našich aktivitách. Vaše přízeň je pro nás závazkem a budeme se snažit důvěru nezklamat. Kdo pořad neviděl, třeba proto, že opékal kabanos nebo klobásy, má samozřejmě šanci. Jednak probíhají reprízy a tak existuje archiv České televize, kde se na nás můžete díky internetu podívat.

Trošku utajený zůstal můj asi desetiminutový rozhovor ze soboty ve Studiu 6. Měl jsem z toho docela stres, protože se jednalo o živé vysílání a navíc jsem vůbec neviděl redaktorku, která mi pokládala otázky. Já jsem byl ve studiu v Olomouci a ona v Praze, její dotazy jsem slyšel jen ve sluchátku a mluvil do prázdného prostoru. Nakonec to snad až tak špatně nedopadlo. Pokud byste se chtěli na dialog podívat, pak klikněte na odkaz - Studio 6... a pak si ještě v programu najděte reportáž s názvem "Na vozíčku po USA."

Přeji všem krásné jaro a žádné aprílové počasí. A dobrou chuť, pokud si dáte špekáčky společně s námi...