Kamarádství nezná vzdálenost

11.05.2014 23:00

Existuje mnoho definic, kdo je pro nás opravdový kamarád. Nebojte se, nemám v úmyslu vám předkládat žádná moudra, budu zase jen vzpomínat na deset let našeho cestování. Při našich expedicích, ale i besedách či mailových komunikacích, jsme se seznámili s mnoha lidmi. S některými jsme zažili jen krátkou epizodku, jiní zůstali navždy v našich vzpomínkách a stali se našimi kamarády. Nebudu vyjmenovávat všechny, ale jednoho přece jen musím.

Iana Haylora znáte především z mé druhé knihy, Nový Zéland - návrat k protinožcům. Bydleli jsme v jeho domě a dokonce nás vzal do své garáže, kde má malé hudební studio. Právě tady vznikly krásné melodie, které jsme s jeho svolením zvolili pro podmalování našich dokumentárních filmů o Novém Zélandu. A právě s Ianem jsme strávili posledních pár dní. Už počtvrté přijel do Přerova na návštěvu. On to vlastně úplný Novozélanďan není, přestože u protinožců žije už 18 let. Než ho život zavál více než 18 tisíc kilometrů daleko, bydlel přes 20 let nedaleko Londýna. Do své rodné země se občas vrací a pro nás je velkou ctí, že téměř při každé své cestě přes oceán krátce přibrzdí u nás.

Strávili jsme s ním moc pěkné dny, jezdili jsme na kole, hráli kuželky, chutnali typická česká jídla a popíjeli vyhlášené národní nápoje jako je pivo a slivovice. Když jsem se Iana před příletem ptal, co by chtěl vidět, jaký výlet mám zorganizovat, tak mi odpověděl, že nic, přijede přece za námi. Ano, je to trochu protiklad s naším způsobem života, v němž chceme naopak vidět co nejvíce. Pro mě jsou jeho slova a hlavně neskrývané nadšení ze setkání s námi důkazem přátelství. Přátelství, které nezná hranice ani vzdálenosti. A nezaniklo ani po sedmi letech od naší návštěvy Nového Zélandu. Podobný vztah mám i s japonskými kamarády Kaiem a Miki. Ale nemusíme chodit až tak daleko. I v Česku žijí velice dobří přátelé, se kterými se vidím sotva jednou ročně a přesto jsme si tak blízcí. Jmenovat je nebudu, oni totiž ví, že je mám rád. 

Nakonec se z mého dnešního příspěvku malá úvaha přece jen stala, ale mám pro vás na závěr odkaz na Ianovy písničky a nebo zadejte jeho jméno na YOU TUBE a podívejte se na klipy. Věřím, že se vám jeho hudba bude líbit.

 

Odkaz na Ianovy písničky