Å

08.02.2016 08:19

Zdá se vám, že jsem odflákl titulek dnešního článku? Naopak, jedno písmeno a dá se o něm dlouho vyprávět. "A" s kroužkem v naší abecedě nemáme, ale v norštině se vyskytuje. Vesnice s nejkratším jménem na světě se nachází na ostrovech na severozápadě Norska. Jedná se o jedno z nejsevernějších míst, jaké jsme při našem cestování navštívili. Pravda, tato nápověda některé z vás trošku popletla a hádali jste Grónsko, kde jsme opravdu byli, ale také Špicberky, kam jsme se nikdy nepodívali. Správná odpověď zní Lofoty. Někteří jste měli snahu ještě více upřesňovat a jmenovat konkrétně ostrov Moskenesoy. Uznal jsem i tuto odpověď, ač jsem se ptal na ostrovy a ne ostrov.

Rybářská vesnička si nás získala mnoha zvláštnostmi. Dali jsme si hamburger se syrovým lososem a žvýkali sušenou tresku. Všude skřehotali racci a v obří přírodní sušárně viselo snad milion rybích hlav. Nejvíce nás ale dostaly ty barevné domečky, které mají pod podlahou garáž pro lodě. Bohužel na nás nevykouklo sluníčko, krajina mohla být ještě barevnější. Ale i tak jsme byli nadšení.

Pokud byste se sem chtěli někdy vydat, pak máte dvě možnosti a my jsme vyzkoušeli obě. Přijeli jsme lodí z města Bodo, trajekt jel čtyři hodiny, ale už v deset ráno jsme byli na místě. Celý den jsme věnovali poznávání kouzelných ostrovů na severu Evropy. Návrat zpět na pevninu už byl suchou nohou, tedy přes mosty a skrz tunely. Ostrovů je celkem 80, ale všechny jsme samozřejmě neviděli. Objevili jsme i překrásnou pláž, ale počasí na koupání tady bude jen několikrát do roka a někdy dost možná ani to ne. Za přímořskými radovánkami musíte jet někam jinam, ale to až zase někdy příště...