Vzpomínka na Dánsko

22.11.2015 21:18

Dnes bych rád rozšířil naši fotogalerii a proto budu vzpomínat na dvě naše návštěvy Dánska. Poprvé jsme tady byli při cestě na Island a zemi jsme prozkoumali docela důkladně. Dánsko nás velice překvapilo svou rozmanitostí a velkým počtem zajímavých míst. V různých skanzenech můžete nahlédnout do historie a chcete-li klidně se i převléct do dobových kostýmů. Místní se v tom vyžívají a rádi si zahrají na vikingy. V bývalém hlavním městě Roskilde se můžete na vikinské lodi i projet. Mrknout můžete i do akvárií, tropických skleníků nebo vápencových dolů. Velkou atrakcí je návštěva Legolandu, kde se zabaví malí i velcí. A tak bych mohl pokračovat dál a dál.

Pamatuju si, že jsme si tehdy říkali: "Proč většina lidí jezdí na jih k moři, když severské země nabízí tak úžasnou pestrost a poznání." Ale chápu, když máte rádi teplo a koupání, tak na severu ho najdete jen těžko. My jsme však byli spokojení, díky Jirkovi si musíme mořské radovánky odpustit a jezdíme spíš za poznáním. Nejdřív nám to možná i trochu vadilo, ale postupně jsme našli v poněkud odlišném způsobu trávení dovolené zalíbení. Dnes už bychom se povalovat k moři snad ani nejeli.

Při první výpravě jsme si museli slíbit, že se do Dánska podíváme ještě jednou. Podle pana velvyslance, který nás pozval na návštěvu: "Kdo neviděl Malou mořskou vílu, jako by v Kodani ani nebyl." Když jsme ji v přístavu hledali, tak jsme našli jen elektronický panel, který ukazoval záběry z Číny, kam byla odvezena na světovou výstavu Expo. Dluh jsme splatili letos a při cestě do Skandinávie jsme se konečně ke slavné víle podívali. Těžko říct, jestli tímto naše poznávání krásné země skončilo, dost možná se tam ještě někdy vypravíme, protože se nám v Dánsku moc líbilo. V naší FOTOGALERII se můžete podívat alespoň na pár míst.