Výročí

27.10.2014 08:10

Dnešní novinku nemůžu věnovat ničemu jinému než vzpomínce. Minulý týden v pátek to bylo přesně rok, kdy jsme Jirku převezli do nemocnice a pak tam za ním přesně dva měsíce den co den chodili. Syn nebyl schopen sám dýchat a jediným řešením bylo napojení na plicní ventilátor. Byli jsme zoufalí a jen velmi těžce jsme v sobě hledali optimismus a naději na pěknou budoucnost. O tom, že bychom pokračovali v cestování nebyla vůbec řeč, spíš jsme se velmi báli, jestli toho našeho hrdinu ještě někdy pustí doktoři domů.

Jak známo "Naděje vždycky umírá až poslední," a my jsme moc rádi, že v našem případě žije dál. Jirkův zdravotní stav se postupně stabilizoval, během dvou měsíců se nám podařilo splnit náročné administrativní podmínky a den před Štědrým dnem jsme si domů vezli ten nejkrásnější vánoční dárek. Náš syn je stále napojený na přístroj a už to nikdy nebude jinak, ale my jsme se postupně s novou skutečností naučili žít a dokonce začali znovu přemýšlet o nějakém tom vandru do světa, teda spíš do Evropy.

Za dalších deset měsíců se nám podařilo ujít velký kus cesty kupředu. Vyzkoušeli jsme pár menších výletů po Čechách, pak se podívali do Vídně a v červenci jsme si troufli na týdenní expedici v našem stylu. Nebyla to kdovíjaká exotika, ale nutno říct, že sousední Rakousko nás velmi mile překvapilo. Podle Jirkova plánu jsme prozkoumali nejzajímavější místa alpské země a byli jsme nadšení. Úspěch nás naplnil optimismem i sebevědomím a v srpnu jsme vyjeli na fantastických 14 dní do Francie.

Není to vůbec snadné, ale jde to a my jen doufáme, že až zase bude teplo, budeme v našem způsobu života pokračovat a objevíme sami pro sebe i pro vás další dosud neznámé země a zajímavosti. Jirka se svou statečností jistě stal pozitivním příkladem i motivací pro asi stovku lidí, kteří jsou ve stejné situaci jako on. A motivuje i nás a dává nám zapomenout na bolístky, které jsou ve srovnání s jeho situací maličkatou lapálií. Kéž by nám vše fungovalo co nejdéle.

Nezaháleli jsme ani pracovně, takže na našich internetových stránkách lehce najdete Stolní kalendář na rok 2015 a připojil jsem i základní informace o nové knize Střípky z Evropy, kterou si už tento týden přivezeme domů. Nic dalšího už letos nevytvoříme, ale kdyby mi někdo před časem řekl, že budeme přece jen cestovat, považoval bych ho za blázna. Proto hodnotím naše počínání jako velmi úspěšné a zvládnutí cest do Rakouska a Francie bylo vlastně obtížnější než stanovat v Africe.

Děkujeme všem, kteří při nás celý rok stáli a drželi nám pěsti a děkujeme všem, kteří si u nás cokoliv objednají, aby nás podpořili. Z naší nabídky si jistě vyberete. Neprodáváme samozřejmě pouze zmíněné dvě novinky, můžete si kromě kalendáře vybrat z devíti knih a osmi dokumentárních filmů. Potom stačí vyplnit náš Objednávkový formulář a my zajistíme zbytek. Díky moc za podporu i přízeň.