Sypu si popel na hlavu

04.04.2016 07:06

Docela si zakládám na tom, že všechny statistické údaje, které uvádíme v našich knihách, filmech, kalendářích..., jsou pravdivé. Informace čerpáme pouze z oficiálních zdrojů a pro jistotu je minimálně dvakrát ověřujeme. A přesto se stane, naštěstí snad výjimečně, že se, řekněme, necháme unést kouzlem okamžiku. Na turisticky atraktivních místech provozovatelé rádi uvádí, že jsou nejlepší na světě. My už víme, že se někdy jedná o vychloubání v zájmu zvýšení návštěvnosti, a každý údaj si raději kontrolujeme. Ne tak v případě ananasových plantáží na Havajských ostrovech.

Když oni vypadali tak přesvědčivě :-) V minulosti Havaj v pěstování ananasu opravdu dominovala, jenže jak je na ostrovech všechno drahé, zvýšily se i mzdy. Právě cena pracovní síly znevýhodnila zdejší produkci proti jiným světovým destinacím, které se pěstováním ananasu zabývají. Havaj opustila své vedoucí pozice a přenechala je jiným zemím. Ale kterým? I na tuhle otázku se těžko hledá odpověď. Vrcholek žebříčku je vcelku vyrovnaný a na internetu se dá najít různé pořadí, které se navíc v čase mění. Zřejmě se jedná o Filipíny, dost možná je ale v současnosti nejlepší Kostarika nebo Thajsko. Navíc záleží, jestli se bavíme o produkci, vývozu, zda-li nám jde jen o čerstvé ovoce nebo i výrobky z něj. Jak z toho ven? Za správnou odpověď jsem považoval všechny zmíněné země, včetně Havajských ostrovů. Někdo psal i USA, kam Havaj patří. Úplně benevolentní jsem ale nebyl a celou řadu dalších zemí, které byly evidentně špatnou odpovědí, jsem neuznal.

Přestože to není správně, tak jako oficiální správnou odpověď zapisuji do přehledu Havajské ostrovy. Vždyť tuto informaci uvádím v knize Jaká je Amerika i na přednáškách, a naši příznivci to zaregistrovali. Budu tedy držet své slovo, ale od této chvíle už na našich besedách nesprávnou informaci neuslyšíte. I když, možná pojedete na Havaj a na plantážích se také dozvíte, že jsou ze všech producentů nejlepší. Nedá se dokonce vyloučit, že z určitého pohledu budou mít pravdu, vždyť Havajané také tvrdí, že mají nejvyšší horu světa. Co na tom, že šest tisíc metrů je pod hladinou moře :-)