Sametová revoluce

17.11.2014 11:07

Dnešní pondělí je mimořádné, vždyť máme státní svátek. Včera jsem viděl v televizi anketu, v níž měli studenti odpovědět na otázku: "Co se stalo před 25 lety?" Devět z deseti neumělo odpovědět. Troufám si říct, že dost podobně by dopadly odpovědi i na většinu ostatních státních svátků. Asi je trošku smutné, že nevíme co slavíme a proč. Pro děti a pracující je důležitá pouze skutečnost, že máme volno.

Pro mnoho z nás měl 17. listopad 1989 mimořádný význam spočívající v uvolnění hranic. Najednou jsme měli otevřené dveře do světa a mnohem snazší cestu za poznáním. Cestování se stalo pro Čechy a Slováky ze dne na den koníčkem číslo jedna, způsobem, jak trávit volný čas. Cestovní kanceláře vznikaly jako houby po dešti, všichni jsme měli nesplněné sny a přání se někam podívat. Někdo se chtěl poprvé v životě vykoupat v moři, jiný vystoupat na vysněnou horu, další třeba ochutnat exotickou kuchyni.

Byli jsme jako urvaní ze řetězu. Dodnes si vzpomínám, jak jsem jel s manželkou v červnu 1990 na víkend do Benátek a řádil v mořských vlnách, zatímco Italové chodili v kabátech a ťukali si na čelo, co v takové zimě vyvádím. Ale já jsem byl blažený, protože se mi splnil sen. Co na tom, že jsem byl tehdy možná jediný na celém Apeninském poloostrově, kdo do vody vlezl. Kolemjdoucí si mě fotili, protože každý chtěl mít v albu fotku absolutního magora.

Dnes se podobným vzpomínkám usmíváme a mladí lidé nás nechápou, protože cestovat je přece úplně normální. Snad proto ti studenti neuměli odpovědět na zmíněnou otázku. Narodili se až v době, v níž je samozřejmé to, co dříve nebylo. Možná jim neznalost nejde ani zazlívat. Copak my slavíme objevení žárovky nebo telefonu? Vždyť stačí zmáčknout vypínač a světlo svítí. Zavolat kamarádovi, který je zrovna teď v Egyptě taky není žádný problém...

Slíbil jsem, že budu celý rok vzpomínat na něco z uplynulých deseti let našeho cestování a místo toho tady filozofuju. Odstavec o Benátkách jsem citoval ze své nové knihy Střípky z Evropy. Kromě mnoha exkluzivních příběhů, jakým je například naše setkání s britskou královnou, se v této knize taky zasmějete nad poněkud rozpačitými začátky našeho cestování. Možná se v povídkách sami najdete a nebo vám dáme inspiraci k cestování...