Pravá chuť ovoce

09.06.2014 09:17

Často a rádi povídáme o svých gurmánských zážitcích z exotických zemí. Ochutnali jsme různé neobvyklé pokrmy. Zajímavé je, že v hlavě nám navždy utkví vzpomínky na jídlo, které se prakticky nedá jíst. Ať už se jedná o grónského žraloka, japonského mořského ježka nebo ekvádorské morče. Samozřejmě si pamatujeme také na specialitky, které už si bohužel asi nikdy v životě nedáme. Vynikající, i když drahá byla žebírka v Americe, zaručeně čerstvé japonské suši, pokrmy z banánů v Ekvádoru, parádní steaky na Novém Zélandu i v Austrálii a mnoho dalších jídel. Většinou jsme se dozvěděli i recepty, ale doma se vyhlášené lahůdky stejně připravit nedají. Zkrátka, nemáme ty pravé suroviny.

Důvodem je především vzdálenost a tím pádem nemožnost dopravit do naší vlasti zaručeně čerstvé potraviny. Vždyť třeba Japonci konzumují ryby tentýž den, který je rybáři vytáhnou z moře. Určitě se u nás dá koupit třeba pravý argentinský býček, ale když pominu šílenou cenu, jedná se o skutečně čerstvé maso nebo prošlo například zmrazovacím procesem? Možná obchodníkům křivdím, přece jen se v tom nevyznám, ale jednu věc vím díky vlastní zkušenosti zaručeně. Chuť čerstvého ovoce v zemi původu je naprosto odlišná od chuti stejného ovoce z našich supermarketů.

Poprvé jsem to zjistil na Novém Zélandu. Koupil jsem si ovoce kiwi, které jsem mnohokrát předtím a mnohokrát potom pojídal také u nás doma. Jeho chuť mě v zemi původu ale příjemně šokovala. Vůbec se nedala srovnat s tím, co jsem znal. Velmi podobně jsme hodnotili banány v Ekvádoru, kokos či ananas na Havajských ostrovech nebo třeba mango v Austrálii. Máte pocit, že zmíněné ovoce jíte poprvé v životě a to, co znáte z domu je pouze chabá napodobenina. Důvod je prostý a dozvěděli jsme se ho na navštívených plantážích. Ovoce pro export se trhá nezralé, mnohdy se i voskuje a dozrává teprve cestou do Evropy, jinak by se cestou zkazilo. A pak prostě správně chutnat nemůže. Zkuste si utrhnout teď cokoliv nezralého a nechejte jahodě, rybízu nebo švestce získat jejich barvu v košíčku na sluníčku. Bude vám takové ovoce chutnat? Já myslím, že ne.

Těžko říct, jestli je tato naše zkušenost vlastně pozitivní. Třeba mango máme velice rádi, ale vždycky když si ho u nás koupíme, mírně se ušklíbneme, že to prostě není ono. A tím pádem nám úplně nechutná to, co chutná každému, kdo nikdy nejedl originál. Na závěr mého dnešního příspěvku malé upozornění - podívejte se do fotogalerie, kde přibyla vzpomínka na Havajské ostrovy. To byly tenkrát ananasové hody...