Odkud je gejzír?

18.01.2016 10:49

Otázky v našem kalendáři se dají rozdělit na lehké a těžké. Někdy vyhrkne odpověď bez velkého přemýšlení téměř každý, jindy vás otázka donutí lovit v paměti, v našich knihách nebo na internetu. Minulý týden jste to měli opravdu snadné. Není až tak moc zemí světa, kde se vyskytují pořádné gejzíry. My jsme při našich toulkách po světě viděli geotermální aktivitu ledakde. Výčet zemí, kde ze země stoupá pára, vaří bláto, smrdí síra nebo tryská horká voda je relativně široký a mimochodem řadí se mezi ně i Česká republika. Možná znáte působivý park Soos v západních Čechách. Ale proudy vody stoupající do výšky pár desítek metrů? To jsme viděli jen třikrát. Na Islandu, v Yellowstonském národním parku v USA a v Zemi dlouhého bílého oblaku.

Maoři říkají své zemi Aotearoa, my ostatní ji známe jako Nový Zéland, a to je správná odpověď. Lehoučké, taky jsem tentokrát nedostal ani jediný špatný tip. Mám z vás radost, vždyť se svou slabostí pro zemi protinožců nijak netajím. Po Česku určitě nejkrásnější země na světě, kde nečíhají žádná nebezpečí, nežijí jedovatí hadi a nepříjemně vás překvapí snad jen občas zemětřesení.

Pokud byste se chtěli dozvědět o Novém Zélandu víc, stačí si u nás objednat knížku nebo filmy na DVD. Podrobnosti lehce najdete na těchto našich webových stránkách. A víte co mě teď napadlo? Mám tuto zemi moc rád, proto vyhlašuji na týden mimořádnou akci. To jsem snad ještě nikdy neudělal a přitom Češi prý nekoupí nic na co není sleva :-) Naši knihu Nový Zéland - návrat k protinožcům vám nabízím do konce tohoto týdne za 150,- Kč a filmy Nový Zéland - Severní ostrov a Nový Zéland - Jižní ostrov každý za 100,- Kč.Využijte této mimořádné příležitosti, nebudete litovat. Stačí poslat mailík nebo náš objednávkový formulář.

Samozřejmě gratulujeme našemu výherci, jehož jméno se dozvíte na Výherní listině. Poprvé vyhrál zástupce mužského pohlaví.