Narozeniny

16.06.2014 08:08

Moc děkuji všem, kteří si na mě vzpomněli a v různých podobách mi včera přáli k narozeninám. Jen se omlouvám všem facebookářům, že jsem nijak nereagoval. Já ten Facebook prostě pořád nějak nemám rád. Ale měl bych se s ním asi aspoň trochu skamarádit a jít s dobou, uvidíme...

Ale zpět k narozeninám i cestování. Kromě velkých cest, které mnozí prostřednictvím našich knih, filmů a besed velice dobře znáte, absolvujeme i cesty menší. Rádi nakoukneme do blízkých či vzdálenějších evropských zemí a samozřejmě prozkoumáváme také naši republiku. Díky přednáškám máme možnost zavítat do všech koutů České republiky a vždy se snažíme navštívit různé zvláštnosti a pamětihodnosti a že jich teda u nás je. Loni v prosinci jsem dokonce přednášel i v zahraničí, protože nás pozvali do Trebišova. Rozpětí našich besed tedy je Cheb - Trebišov.

V sobotu jsme spojili narozeniny a cestování a vydali jsme se k našim kamarádům na jižní Moravu. Snad se jiné končiny Česka neurazí, ale jihomoraváci a zejména ti z menších vesnic, jsou asi nejsrdečnější lidé u nás. Pořád se usmívají a když se stanete jejich přáteli, krásně vám dávají najevo, že vás mají rádi. Ať si do nich trošku rýpnu, stále dobrá nálada může být i tím jejich skvělým vínem a slivovičkou :-)

V Hovoranech u rybníka se každou chvíli pořádá nějaká netradiční zábava - rybářské soutěže, pouštění draků, potkáte tam šermíře či motorkáře, vyzkoušíte své umění při jízdě trakařem po lávce a tak dále. A my jsme se v sobotu zúčastnili gulášpárty. Místní kuchařky navařily různé druhy vyhlášené pochoutky, k mání byl třeba srnčí, hovězí, vepřový i králičí gulášek. Chlapi donesli pro změnu na ochutnání dvacet druhů tradiční i raritní pálenky. A tak jsme mezi dobrými lidmi hodovali, slavili, usmívali se, jen nám bylo líto, že večer musíme domů. ale byli i tací, co přijeli se stanem a zůstávali do dalšího dne. Zkrátka krásná oslava narozenin. Dostal jsem různá přání a ve všech bylo slůvko zdraví, což je opravdu to nejdůležitější v životě. Jedna gratulace se mi obzvlášť zalíbila, a tak vám ji přetlumočím:

To, co Ti chci přát může být nekonečně dlouhé nebo taky příliš krátké. Může to být plodné nebo taky promarněné. Někdo toho může mít hodně, ale většina toho má málo. Všechno, co žijeme, žijeme v tom. Dalo by se o tom napsat ještě mnohem víc......a všechno se vejde do jednoho krátkého slova. Víš, co to je? A já se ptám vás, znáte odpověď na přání v podobě hádanky, které jsem dostal? Správnou odpověď vám sdělím za týden....