Může za to čeština

15.02.2016 08:38

Tentokrát jsem nachytal spíš sám sebe než vás a znovu se přesvědčil, jak při tvorbě čehokoliv veřejného záleží na každém detailu. V textu k obrázku jsem psal, že hledáme "zemi" a ve vlastní otázce jsem nechtěl mít znovu stejné slovo, a tak jsem zemi nahradil "státem". Očekával jsem vcelku jednoznačně, že se jedná o lehoučkou otázku a vy mě zasypete odpovědí USA. Jenže zrovna v případě Spojených států amerických, je taková otázka zavádějící a hodně z vás ji pochopilo, jako nutnost jmenovat konkrétní stát z těch Států.

A výsledek? Hodně z vás napsalo prostě "jen" USA. Sám nevím, jestli proto, že mě správně pochopili nebo proto, že se jim nechtělo hledat, kde přesně Mammoth Hot Springs leží. Další velká skupina odpověděla Wayoming nebo USA-Wayoming, což bylo dokonalé. Ale když jsem uznal prosté Wayoming, přestože jsem se ptal na USA, pak jsem stejnou logikou musel uznat i další nejčastější odpověď - Kalifornii. Je to sice blbě, ale stát leží v USA. A tak bych mohl pokračovat ve výčtu dalších amerických států. Prostě kdo napsal kterýkoliv z nich, prošel s přimhouřením oka do losování vítěze ze správných hadačů. Ale vítězem může být jen jeden, spíše jedna a paní Libuše už je na listině šampionů. Gratulujeme. Její odpověď zněla Yellowstone - USA, což se mi ulevilo, přece jen bych neměl úplně dobrý pocit, kdyby vyhrál někdo s tipem na Kalifornii nebo Dakotu. Spravedlnosti bylo učiněno zadost, i když jsem tentokrát měl při losování štěstí taky já a nemusím přijímat protesty proti regulérnosti.

Samotné místo je kouzelné. Nás si získalo, přestože v národním parku Yellowstone turisté více obdivují gejzíry, bizony a vůbec celou tu typickou smradlavou krajinu plnou pestrobarevných jezírek. V těsné blízkosti Mammoth Hot Springs navíc polehávají laně wapiti, které se nám taky moc líbily. Někdy se dokonce stane, a fotky na internetu to jasně dokumentují, že zvířata vylezou i na traventinovou horu. Turistům něco podobného naštěstí povoleno není, ač mnozí z nás by si moc rádi sedli do některé z těch horkých van na obrázku.

Laně žijí se svými mláďaty osamoceně, s jeleny se potkávají jen v době říje, a tak samce s mohutným parožím jsme bohužel neuviděli. To je sice škoda, ovšem ne vždy musí být setkání s ním příjemné. V tomhle jelením kraji se prý může stát, že ráno otevřete domovní dveře a na prahu stojí wapiti se svou obří ozdobou hlavy. To pak dozajista přijdete pozdě do práce.