Kam se chystáte příště?

26.05.2014 07:17

Především moc děkujeme všem, kteří nám o víkendu psali a telefonovali a přáli Jirkovi k jeho sobotním narozeninám. Jirka byl moc rád, že si na něj tolik lidí vzpomnělo. Při telefonátech nezůstalo jen u přání, dotazy směřovali především k našim cestovatelským aktivitám. Prý jsem minulý týden naznačil, že se nějaká cesta chystá a neprozradil její cíl. Tak já vám to teda prozradím.

Chceme se podívat do Rakouska. Z této země známe jen vídeňské letiště, odkud jsme častokrát startovali za dobrodružstvím nejedné naší expedice. Jirka pečlivě studoval a vybral si více než dvacet míst, kam by se rád podíval. Když byl syn v závěru loňského roku v nemocnici, běžel v televizi seriál Doktor z hor. Nejde ani tak o toho doktora, jako spíš o krásnou přírodu, kterou si Jirka zamiloval. A právě nedaleko městečka Ellmau, kde se natáčelo mnoho scén, jsme si zamluvili malý domeček. Budeme mít k dispozici dvě místnosti, kuchyň a koupelnu, cena za ubytování je překvapivě příjemná. A z této základny budeme vyrážet na různé výlety.

Abych byl konkrétnější, určitě se podíváme do nedalekého Salzburgu, máme v plánu jet lodí po jezeře Königsee, podíváme se i k dalším jezerům, ale také do muzea křišťálů, kostnice nebo k ledovcům či Krimmelským vodopádům. Zhruba po týdnu se přesuneme ještě na pár dní na jihozápad Rakouska, kde by se chtěl Jirka podívat na 170 nejznámějších staveb světa. Jedná se o areál nedaleko Klagenfurtu, v němž jsou zmíněné budovy vyrobené v měřítku 1:25. Ve skanzenu Stübing stojí pro změnu 100 historických staveb, které věrně dokumentují život sedláků v různých oblastech Rakouska v časovém rozmezí 600 let. Navštívíme taky čokoládovnu a vlakem pojedeme po horské dráze Semmering.

Na cestu se chystáme začátkem července, protože chceme jet v kompletní sestavě. Musíme tedy počkat, až Monika dokončí druhý ročník školy, zatím jí budeme držet pěsti, ať všechny zkoušky zvládne. Dcera nám ale slíbila, že si naplánuje učení tak, aby měla čas na dva jednodenní výlety. V červnu chystáme uspořádat malou ochutnávku. Jeden den budeme brouzdat po Vídni a druhý den po údolí Wachau a Schiltern-Kittenberských zahradách. Takže tolik naše nejbližší cestovatelské plány a jestli vše půjde hladce, tak se v srpnu zase někam podíváme....

Držte nám pěsti, úplně snadné to pro nás tentokrát nebude, startovací podmínky jsou poněkud horší než v minulosti, ale o to větší máme touhu výpravu úspěšně zvládnout a v pořádku se vrátit zpátky a potom rozšířit naši fotogalerii a třeba vás i inspirovat k podobné výpravě.