Jééé, vy jste nám udělali radost

04.01.2016 08:30

Když jsme vymysleli náš nový kalendář, tak jsem v koutku duše tušil úspěch. Vzhledem k tomu, že v životě nepodléhám vlastnímu uspokojení, tak jsem v sobě krotil přehnaný optimismus. Naši předci byli chytří a zkušení a jejich pořekadlům se dá skoro vždycky věřit. Například se nemá chválit den před večerem, že jo? Koneckonců právě takovou chybu jsem udělal, když jsem před časem prohlásil: "Kalendáře už nám docházejí, honem si objednejte, kdo je fakt chcete." No a potom nám nečekaně vybouchlo pár míst, kde si od nás pravidelně objednávali větší počet, situace se změnila a my kalendáře pořád ještě máme :-)

Ani dnes bych asi neměl přehánět a přeceňovat vaše první reakce, jenže stejně mi to nedá. Když vydáme novou knihu, tak se občas objeví zpráva, jak někdo ležel celou noc pod stromečkem, protože se nemohl od našeho příběhu odtrhnout. Loni jsme vydali jen film na DVD, ale i tak přišlo pár velmi pěkných reakcí. Za všechno moc děkujeme a všech pochval si vážíme. Ale kalendář 2016? To je jiná písnička. Pochvalných reakcí byla záplava. Odpovědí na první soutěžní otázku mnohonásobně víc než jsme čekali. A přišly i další objednávky, protože mnozí chcete, aby s námi soutěžili i vaši přátelé. Po zkušenostech nebudu říkat: "Honem objednávejte...", ale posílám všem našim příznivcům úsměv a poděkování, fakt jste nám udělali radost.

Pobavila mě zpráva, ve které byly odpovědi na celý rok dopředu a současně věta, cituji: "Kalendář mi dal zabrat, ale strašně mě bavilo tyto hádanky luštit. Škoda, že další budou až zase za rok." Tento názor nebyl ojedinělý a já jsem si přitom říkal, že s kalendáři už končíme, protože nám došla témata...uvidíme. Soutěží s námi celé rodiny, školní kroužky, své znalosti rozšiřují důchodci i malé děti, prostě paráda. Moc děkujeme všem za krásné ohlasy, které dostáváme prakticky každý den. Tak a teď jsem to zakřikl a už nám nikdo nenapíše :-) I kdyby se to stalo, to bezprostřední vyjádření radosti je na místě.

A jak už to bývá, každá mince má dvě strany, to je taky stará pravda. Pominu pár negativních reakcí, ale chci napravit vlastní chybu, kterou jsem udělal. Dostal jsem mnoho dotazů, jak máte vlastně odpověď posílat. Nejdřív jsem odpovídal: "No přece mailem, dopisem nebo SMS, vždyť je to v kalendáři napsané." Jenže pak jsem zjistil, že jsem to v úvodním textu napsal trochu jinak a vy jste opravdu nemuseli vědět, jak to udělat. Teď už jsem chybu napravil, kalendář 2016 bude mít svou vlastní stránku, kterou budeme průběžně aktualizovat. Odkaz na ni je lehce k nalezení v menu SOUTĚŽ 

Tak a průšvih, já jsem chtěl každý týden trochu víc rozebrat fotku z kalendáře a přidat nějaké podrobnosti nebo hezkou vzpomínku. Jenže teď už je text moc dlouhý. Takže se loučím se všemi, kteří nemají čas a dál čtou jen ti, kteří nemají co na práci a naše cestování je prostě zajímá :-)

Na první naší fotografii jsme testovali, jestli se díváte na romantické seriály z anglického venkova. My totiž jo. Kdo nás zná, tak už ví, že je to taková naše úchylka, která nám v životě už přinesla nejednu radost. Seriál Doktor z hor doslova a dopísmene vytáhl našeho Jirku z nemocnice a byl pro nás velkou motivací k procestování Rakouska. A pro změnu britská spisovatelka Rosamunde Pilcher nás vytáhla do jižní části Anglie. Možná vám to přijde směšné, ale my prostě máme rádi příběhy, které končí dobře a díky tomu také my věříme, že se nám všechno podaří. Odněkud se o zajímavých místech světa či Evropy dozvědět musíte, že jo?

Při přípravě naší výpravy po Anglii, Skotsku a Walesu náš Jirka, inspirován právě zmíněným seriálem, zkoumal na internetu snad každý metr pobřeží na jihu Velké Británie. Známé jsou především útesy bílé barvy, ale najdete i jiné odstíny. Z Jurského pobřeží a zátoky Ladram Bay jsme byli nadšení. Nikam jsme nespěchali a dlouhé hodiny se procházeli kolem skal a ostrůvků. A protože jsou lodě symbolem plavby, pak vám všem ještě jednou přejeme šťastnou plavbu rokem 2016 a hodně zdraví.

Budeme rádi, pokud poplujete společně s námi a pustíte si nás do vašeho života. Stejně jako my čerpáme optimismus třeba z romantických filmů, můžete ho čerpat vy z našeho cestovatelského příběhu. Třeba tím, že s námi budete cestovat každé pondělí při našich novinkách, budete s námi soutěžit, přečtete si některou naši knížku, podíváte se na náš film, přijdete na naši besedu nebo jen uvěříte, že "Každý cíl je dosažitelný." Držíme vám pěsti, stejně jako je držíte vy nám.