Dnes o fotografiích

29.09.2014 07:04

Pod dojmem posledních dnů a týdnů říkám, že jsme národem fotografů. I když proč bych konstatování omezoval jen na Čechy. Každý kdo cestuje a je úplně jedno, jak daleko se vydá, tak taky rád fotí. Snažíme se uchovat si svoje vzpomínky a střádat je do svých archívů. Někdo fotí hlavně sebe a své blízké v různých obvyklých i výjimečných situacích, jiný fotí převážně přírodu, zvířata či památky, které navštíví. Jeden se už na své fotky nikdy nedívá, ale má je uložené a jednou se k nim dozajista vrátí. A druhý si chce zavzpomínat každou chvíli a probírá se snímky pořád dokola.

Nejlepší jsou Japonci, ale to už jste určitě někde viděli. Na výletě vyběhnou ze svého autobusu, nasekají stovky fotek a zase běží zpátky a honem na nějaké jiné místo pro další úlovky. Až doma se potom dívají, kde vlastně byli a co tam viděli. Jiný fotograf zase trpělivě čeká na stejném místě na to jediné správné světlo nebo na zvíře, až vyleze ze svého úkrytu.

A pak taky své úlovky mezi sebou porovnáváme a soutěžíme. Když si dáte tu práci, najdete na internetu mnoho právě probíhajících soutěží. Některé vznikly jen tak pro zábavu a na jiných si vítěz může pěkně namastit kapsu. Zrovna nedávno mě zaujala soutěž s cenami v hodnotě mnoha desítek tisíc a vítěz si dokonce přijde na více než sto tisíc korun českých. Mrknul jsem do archívu minulých ročníků a pochopil, že amatér vyhrát nemůže. Kvalita těch nejlepších je o mnoho pater výš než nás obyčejných. To ale neznamená, že se necháme odradit. Třeba jednou právě někdo z nás pronikne mezi elitu.

A vracím se na začátek mé úvahy. Moc děkuji všem, kteří se přihlásili do naší fotosoutěže. Vůbec jsem nečekal takovou účast a kvalitu. Přehoupli jsme se přes šedesátku a vzhledem k tomu, že do konce soutěže chybí měsíc, tak teď už věřím, že stovku přihlášených asi překonáme a to je naprostá paráda. Navíc se nám porotcům snímky moc líbí a s určením vítěze budeme mít velký problém. Všem přihlášeným bych rád slíbil, či upřesnil, že jsem jim nezapomněl poslat odměnu v podobě knihy. Rád bych to udělal najednou, až bude soutěž ukončena a vyhodnocena. Mějte trpělivost, prosím.

Abychom i my trošku přispěli k tématu, rozšířil jsem naši fotogalerii o další zemi, kterou jsme procestovali. Můžete se podívat, stačí kliknout na odkaz

Fotogalerie Botswana