...a zase Nový Zéland

14.12.2015 09:12

Země dlouhého bílého oblaku, Aotearoa, New Zealand nebo česky Nový Zéland. Ta nádherná země změnila celé naší rodině život a jakákoliv zmínka o ní v televizi, na internetu nebo v běžném životě znovu a znovu probouzí nezapomenutelné vzpomínky. Naše Monika Nový Zéland zbožňuje, a to tam ještě nikdy nebyla. Jak ale sama tvrdí, jednou určitě bude. A já jí to věřím, stejně jako bych si sám přál se tam ještě někdy podívat, což už tak pravděpodobné zřejmě není. Ale kdoví...???

Už zítra budu o zamilovaných končinách přednášet pro děti ve škole a moc se těším. Jestli mám u jiných zemí někdy strach, jestli nebudu koktat a na všechno si vzpomenu, v případě Nového Zélandu takové obavy neplatí. Už několikrát jsem besedu dělal po velmi dlouhé přestávce, ale po pár fotografiích jsem se z místnosti virtuálně ztratil a myšlenkami jsem byl u protinožců. Vybavovaly se mi všechny ty překrásné vzpomínky a naskakovala husí kůže.

Při besedě se snažím diváky také poučit, a tak se ode mě například dozvíte pár základních informací o novozélandském státním symbolu. Základ tvoří královská modř, která má symbolizovat moře rozprostírající se všude kolem novozélandských ostrovů. Zmenšená vlajka Velké Británie v levé části vlajky říká, že Nový Zéland je součástí Britského společenství. V pravé části najdete souhvězdí Jižního kříže, které můžete vidět na jižní polokouli a současně udává polohu Nového Zélandu v Jižním Pacifiku.

Tak tuto pasáž budu muset ve svém výkladu dost možná změnit. Není vůbec vyloučené, že vlajka dozná změny. Union Jack, který je symbolem Spojeného království, je trnem v oku současnému premiérovi Johnu Keyovi, který inicioval referendum, v němž Novozélanďané vybírali novou podobu vlajky. Podobně jako kdysi Kanaďané vyměnili "Jacka" za javorový list, se může na státní symbol dostat kapradina. Typická rostlina je stejně jako pták kivi vyražena na mincích a používá ji celá řada národních sportovních týmů včetně toho nejslavnějšího - rygbistů All Blacks. V dalším jarním referendu svede vítězná vlajka souboj s tou stávající. Budeme sledovat, jak to dopadne a jestli třeba už příští rok na olympiádě nepůjde v čele průvodu novozélandských sportovců kapradina. Jak byste hlasovali vy?